HTML

Ingyenes szoftverek

Manapság már majdnem minden drága számítógépes programnak létezik ingyenes megfelelője. Noha ezek talán valamivel lassabbak, vagy nehezebben kezelhetőek, esetleg néhány funkció hiányzik belőlük, a mindennapi használat során, mégis felveszik a versenyt a komoly forintokba kerülő alkalmazásokkal. Itt megtudhatod, hogyan építhetsz fel egy komolyabb rendszert, szinte ingyen.

Friss topikok

Linkblog

Alternatívák

2010.01.04. 21:08 :: Redflame

A türelmetlenebbek máris kapnak egy listát, a pénzért megvásárolható, ún. kereskedelmi szoftverek ingyenes alternatíváiról. Hogy ne csak egy egyszerű lista legyen, néhány gondolatot is fűzok az egyes programokhoz.

Kereskedelmi szoftver Ingyenes megfelelője Tudnivalók
 Microsoft Office - Irodai programcsomag  OpenOffice.org  Minden jól ismert office termék alternatíváját megtaláljuk benne. Kapunk egy táblázat kezelőt, szövegszerkesztőt, bemutató készítőt, adatbázis kezelőt, és még néhány ritkábban használt programot is. JAVA futtató környezetet igényel, de ha ez még nem lenne telepítve a gépünkre, ezt is feltelepíti helyettünk. Kicsit lassabban indul, elsőre szokatlan lehet a kezelés, illetve néhány dolog elnevezése nem egyértelmű, de némi használat, és súgó böngészés után jól használható. Ráadásul még magyarul is tud!
 Photoshop - képszerkesztő GIMP   A jól ismert Photoshop képszerkesztő képességeivel bíró programot kaphatunk a kezünkhöz, 200.000,-Ft helyett mindössze néhány kattintásért cserébe. Aki a photoshophoz van szokva, annak sok minden szokatlan lehet elsőre, de bele lehet tanulni. Tud magyarul, van hozzá magyar leírás, és igen komoly funkciókkal bír. Mivel nyílt forráskódú, ezért rengeteg kiegészítés, módosítás érhető el hozzá, így például a kezelőfelületet is meg tudjuk változtatni, hogy jobban hasonlítson a jól megszokott Photoshop-éhoz.
 Még mindig képszerkesztés Paint.net Ez egy valamivel egyszerűbb program, de a windows beépített Paint nevű rajzoló programjánál jóval többet tud. Például tud rétegeket kezelni, egyszerre több fájl is megnyitható, alap funkcióiban ez is nagyon hasonlít a nagy nevű kereskedelmi programokhoz. Csak épp jóval kevesebbet tud. Annyival kevesebbet, mint amennyivel egyszerűbb megtanulni és használni. Alapvető képszerkesztéshez kiváló program ez is. Kezdőknek mindenképpen ajánlott. 
Nero - CD/DVD író  CDBurnerXP  Erről nincs mit mondani. CD-t és DVD-t ír, ahogy a Nero is. Készíthetünk adat és videó, vagy épp hanglemezeket. Írhatunk lemezt képfájlból, vagy lementhetjük egy lemez tartalmát képfájlba. Tud mindent, amit egy CD/DVD író programnak tudnia kell.
Norton Antivirus- Vírusírtó AVG Free
Comodo
Avast! 
 Mind a három program elég jól teszi a dolgát. Az AVG évek óta a legjobb ingyenes vírusírtóként van nyilván tartva, de az Avast!-ot is sokan szeretik. Fontos tudni, hogy mindkét program csak otthoni felhasználásra ingyenes. A Comodo érdekessége, hogy a vírusírtáson felül egy tűzfal feladatait is ellátja, és akár irodai környezetben is használható. 
 Total Commandder - Fájl kezelő  FreeCommander  Hasonló kezelőfelülettel, és hasonló képességekkel bír, mint a Total Commander. Persze egy két dolog itt is más, de a windows intézőhöz szokott felhasználók talán még kezelhetőbbnek is fogják tartani, mint kereskedelmi alternatíváját. Egyetlen hátránya, hogy időnként belassul, de egy kis képzavarral élve: az ingyenességnek ára van. És ráadásul még irodában is használható.
 WinRAR/WinZIP - tömörítés, archiválás  7-zip Manapság már, amikor Terabájtnyi tárhellyel kapjuk a gépeket, nincs akkora jelentősége a fájlok tömörítésének, de sok területen azért jó hasznukat lehet venni. Például fotó gyűjtemények e-mailben, esetleg MSN-en történő küldésénél, vagy ha valamilyen fájl megosztó szolgáltatásra (rapidshare, mega upload, stb) szeretnénk valamit feltenni. A 7-zip kiválóan el látja ezt a feladatot. Sokat tud, és rendkívül jól tömörít, jobban mint a ZIP, és időnként még a RAR-nál is. Védhetjük jelszóval állományainkat, készíthetünk önmagát kibontó futtatható állományt is. Egyszóval nagyszerű kis alkalmazás. Kicsomagolni szinte minden formátumból tud, becsomagoláshoz pedig az elterjedtebbek közül választhatjuk a ZIP-ez, vagy a saját formátumát (.7z)
 Média Lejátszó VLC  Bár sok mindenre megfelel a windows beépített média lejátszója, a VLC valamivel többet tud. Például minden féle kodek (azok az eljárások, amivel adattá és vissza alakítják a mozgó képet vagy épp a hangot) alapból bele van építve, így csak nagyon ritkán szembesülhetünk olyan problémával, hogy valamit nem tudunk lejátszani. Tud magyarul, kezeli a feliratokat, tudunk vele DVD-t is lejátszani, használhatjuk zene hallgatásra is. Nincs ezen mit ragozni. Jó és kész.
 Fotó megjelenítő Picasa
xnView 
 Itt is használhatnánk a windows beépített fénykép és fax megjelenítőjét, de miért tennénk, ha van jobb megoldás? A google féle Picasa igazi fotóalbum program, ahol az alapvető szerkesztési funkciókon túl, rendkívül jól rendszerezhetjük, és google fiókunkban néhány kattintással meg is oszthatjuk fényképeinket. Az xnView másban erős. Fotóinkat úgy böngészhetjük, ahogy a windows intézővel is tehetnénk, azonban megjelnítője több funkcióval bír, a miniatűrök méretét szabályozhatjuk, és egy rakás képmodosító funkció áll a rendelkezésünkre, amit sokszáz képen akár egyszerre is elvégezhetünk egy kávészünetnyi idő alatt (forgatás, méretezés, stb).

 

A lista koránt sem teljes. Vannak programok, amelyeknek több alternatívájuk is van, és csak az egyéni ízlésen múlik, kinek melyik program felel meg jobban. Vannak speciálisabb feladatokra szánt programok, például jegyzetek készítésére, hanganyag szerkesztésére, videó szerkesztésére, vektorgrafikus vagy épp 3 dimenziós rajzok készítésére szánt programok is. Vannak olyan szoftverek amelyek az operációs rendszer részét képezik, de létezik jobb, ingyenes alternatívájuk is. Igyekszünk ezekkel mind megismertetni kedves olvasóinkat, hogy minél hatékonyabban, olcsóbban és legálisabban tudják használni számítógépüket.

Szólj hozzá!

Címkék: szoftver freeware ingyenes

A bejegyzés trackback címe:

https://openprogs.blog.hu/api/trackback/id/tr11646510

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása