HTML

Ingyenes szoftverek

Manapság már majdnem minden drága számítógépes programnak létezik ingyenes megfelelője. Noha ezek talán valamivel lassabbak, vagy nehezebben kezelhetőek, esetleg néhány funkció hiányzik belőlük, a mindennapi használat során, mégis felveszik a versenyt a komoly forintokba kerülő alkalmazásokkal. Itt megtudhatod, hogyan építhetsz fel egy komolyabb rendszert, szinte ingyen.

Friss topikok

Linkblog

Mennyibe kerül ma egy Számítógép?

2009.12.25. 10:51 :: Redflame

Talán így karácsonykor még aktuálisabb a téma, hiszen sokan invesztálnak most egy számítógépbe, laptopba. De mennyit is kell belefektetni egy olyan rendszerbe, ami jogtiszta, minden igényt kiszolgál és védve van az ártalmas szoftverektől?

Szerintem elég, ha megvesszük magát a számítógépet, és előfizetünk az internetre (amit ugye amúgy is megtennénk). Utána teljesen ingyen fel lehet építeni a rendszert, amit használni fogunk, és idővel azt is megtudjuk hogyan, de egyelőre vásároljunk a számítógéphez (ha nem adtak hozzá) legalább egy operációs rendszert. Ennyit még kénytelenek vagyunk belefektetni, ha egyszerűen és gyorsan, a mindenki által használt, ismert és közkedvelt Windows-t szeretnénk üzemeltetni.
 

Mennyinél is tartunk? - Manapság egy egyszerűbb, otthoni felhasználásra alkalmas gépet, monitorostul, talán még windows-ostul is, 150.000 Forint környékén meg lehet vásárolni. És az már nem is egy rossz gép. Notebook-ot is lehet ennyiért kapni, Amiről írok, az is annyiba került, bár operációs rendszert tény, hogy nem kaptam hozzá. Aki így jár, az választhat a mostmár rengeteg féle windows verzió közül, az alábbi árakon:

  • Windows XP HOME - 22.000,-Ft
  • Windows XP Pro - 35.000,-Ft
  • Windows Vista - Nem ajánlott. Minimálisan több ráfordítással, sokkal jobb operációs rendszerhez juthatunk a Windows 7 személyében.
  • Windows 7 Home Premium - 26.000,-Ft
  • Windows 7 Professional - 35.000,- Ft

Melyiket válasszam? - Ez nagyban függ attól is, hogy mire szeretnén használni a számítógépet. Akinek a komolyabb rendszerekre van szüksége, az úgy is tudja, hogy miért kell neki a Pro vagy Ultimate változat az adott operációs rendszerből. Mindenki másnak tökéletes lesz a HOME verzió. Mivel a Windows 7 alig kerül többe, mint az XP, viszont sokkal többet tud, gördülékenyebben kezelhető, szebb és összeségében hatékonyabb operációs rendszer, ezért én ezt javasolnám mindenkinek, akinek újabb gépe van. Mivel azonban a Win7-nek nagyobbak az erőforrás igényei, ezért a régebbi, vagy gyengébb számítógép tulajdonsoknak a Windows XP Home verzióját javasolnám.

Telepítsük fel az útmutató szerint, és kész is, belevághatunk a számítógépezés örömeibe... vagy mégsem? Hol vannak a szövegszerkesztő, és táblázatkezelő programok? A családi fotókat mivel tudom retusálni kicsit, vagy legalább a vörös szem hatást eltüntetni? Mi védi a számítógépet a káros programok ellen? A gyerek játszani szeretne, honnan és milyen játékot szerezzek be? Hol vezessem a határidőnaplómat, mivel játsszak le videókat, zenét, melyik programmal kezeljem, a leveleimet, mivel böngésszek, és ez sok sok program mennyibe fog nekem kerülni? Nézzük:

Irodai programcsomag:
Microsoft Office 2007 Basic (Word, Excel, Outlook): 46.000,-Ft
Microsoft Office 2007 Professional (Ebben minden alapvető office program benne van, amivel az iskolában, vagy munkahelyünkön találkozhattunk): 70.000,-Ft

  • Média lejátszó - Windows Media Player: 0,-Ft (Az operációs rendszer tartalmazza)
  • CD író - Nero 8: 12.000,-Ft
  • Vírusirtó - Nod32: 12.000,-Ft
  • Komoly képszerkesztő - Photoshop CS3 HUN: 200.000,-Ft
  • Vektorgrafikus rajzprogram - Corel Draw 12: 40.000,-Ft
  • Fájl Titkosítás - Többféle program, átlagos ár: 5.000,-Ft
  • Fájl kezelő - Total Commander (Otthoni használatra ingyenes, ha elviseljük, hogy mindig meg kell nyomni valamelyik számot indításnál. Irodában csak 30 napig használható a shareware verzió, utána ennyibe kerül): 10.000,-Ft
  • Tömörítő, Archiváló - WinRAR (Otthoni használatra megint csak ingyenes, de mindig figyelmeztet, hogy vásárold meg): 8.000,-Ft
  • Néhány játék: minimum 20.000,-Ft

Ezzel már van egy teljesség igénye nélküli használható rendszerünk, mindössze a gép árába (150.000,-Ft) került, amihez mindössze 370.000,-Ft értékben vettünk néhány szoftvert... Persze ebből 200.000,-Ft csak a photoshop, így ha arról lemondunk, csak a gép árát kell mégegyszer kifizetni azért hogy használhassuk is azt.

Szerintem senki nem szeretne ennyi pénzt költeni plusszban a számítógépére. Persze ha otthon használjuk, akkor megvonjuk a vállunkat, és azt mondjuk: "Nem baj, beszerzem a kalóz verziókat ingyen a barátaimtól." Igen, ez is lehet egy megoldás, bár használatuk sérti a szerzői jogokat, és ki tudja hány hatályban lévő jogszabályt. Persze ritkán hallani olyat, hogy magánlakásban razziázott volna a szoftverrendőrség, így mondhatni: nincs mitől félni. De mi a helyzet azzal, aki otthon dolgozik? Vagy azzal a cégtulajdonossal, aki a szeretné beüzemelni a 3 darab irodai számítógépet, amit vásárolt? Mi van azzal, aki elvből nem szeretne kalóz szoftvereket használni?

Van egy jó hírem nekik: Szinte ingyen megoldható minden, amire a hétköznapi felhasználásban szükség lehet... sőt még több is!

A blog arról fog szólni, hogy hogyan, milyen programokkal, milyen trükkökkel lehet egy számítógépes rendszert, csak a leges-legszükségesebb anyagi ráfordítással felépíteni és üzemeltetni. Iratkozz fel a az RSS vagy Atom feedünkre, látogasd az oldalt, és megtudhatod, mennyi hasznos program elérhető akár teljesen ingyenesen. De nem csak egy listát kapsz itt. Megtanítunk használni, kibővíteni az adott program lehetőségeit. Teszteljük és véleményezzük a programokat, és ide már szűrve, tényleg csak a legjobbak jutnak el. Hiszen az ingyenes programok piaca - még ha nem is gondolnánk, - hatalmas. Sokszor nehéz megtalálni benne, benne mire is van szüksége az embernek. Mi igyekszünk kielégíteni ezen igényeket, sőt megmutatjuk hogyan szerelj fel egy irodát minél költséghatékonyabban, külföldi cikkeket fordítunk magyarra, és néhány érdekességgel is megörvendeztetjük kedves olvasóinkat.

Ezzel kívánnék én Békés, Boldog Karácsonyt!

 

 

 

 

Szólj hozzá!

Címkék: szoftver freeware ingyenes számítógép üzleti

A bejegyzés trackback címe:

https://openprogs.blog.hu/api/trackback/id/tr591621999

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása